KLARA FÄRDIGA KÖR

Brunch

Kategori: Recept

 
Bra start på dagen med en riktigt härlig brunch. Oopies, smoothie och en massa goda pålägg.
Oopis är ett LCHF bröd, helt utan mjöl och är alltså glutenfritt. Vi gjorde fyra lite större men man kan även göra sex lite mindre om man känner för det. Vi gör våra Oopiesar såhär:
 
Separera på äggulan och äggvitan från 3 ägg. Vipsa äggvitorna med lite salt (knapp ett kryddmått), till ett hårt skum. Man ska kunna vända bunken upp och ner utan missöden. Vispa gulorna i en annan bunke tillsammans med 100 gram Philadelphia ost. Blanda i ett kryddmått bakpulver. Vänd försiktigt ner äggvitorna i äggulesmeten. Viktigt att vända ner gulorna, inte blanda. Klicka ut smeten på ett bakplåtspapper. Strö på valfria från, vi hade sesamfrön och chiafrön. Grädda på 150 grader i ca 20 minuter.
 
 
Glöm inte vårat träningspass imorgon, Halenslingan klockan 16!
 

/ Ellen och Julia
 
 
 
 
 
 

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

Måndag igen och äntligen ett efterlängtat lov framför oss. Veckans utmaning är att få ihop minst 500 magöningar. Det kan vara allt från situps till plankan. Ni har som vanligt en vecka på er så kör hårt!
 
 
Lycka till!
 
 /Ellen och Julia

Stretch

Kategori: Träning

I med att dagens träningspass blev uppskjutet till på Onsdag den 31, så blev det en promenad i det fina vädret istället. 
Oavsett vad det är för träningspass man har haft, är det viktigt att stretcha både innan och efter. När man tränar, framför allt styrketräning så blir musklerna korta, de blir "osmidiga" om man då inte stretchar vill säg. Skaderisken ökar och man presterar helr enkelt sämre. 
 
Här kommer tips på bra stretchövningar för ben och rumpa. 
 
Framsida lår, pressa fram höften så känns det riktigt ordentligt!
 
Baksida lår, tar mer om man inte har benet helt rakt. Luta dig fram över benet.
 
 Rumpa 
 
Höften, vrid överkroppen så tar denna övningen riktigt bra den med.
 
Vaden
 

Glöm nu inte passet på Onsdag
, finns fortfarande några platser kvar för er träningssugna! 
 
/Ellen och Julia

New Body

Kategori: Allmänt

Har inhandlat en ny sport-BH som jag vill visa, då den i mitt tycke är den absolut bästa! Har haft en likadan svart i snart två år, och trots att den är väl använd så sitter den fortfarnde lika bra och är fortfarande precis lika skön som den ser ut att vara.
 
 
Den kommer från New Body som jämfört med många andra märken är billigt. Förutom denna så har de bland annat även underkläder och träningskläder, också de mycket bra. Man kan köpa New Body-produkter genom föreningar, här i byn säljer exempelvis olika idrottsklubbar det. Så får du frågan, tycker jag absolut du ska tacka ja.
 
Trevlig helg allihop!
/ Julia

Rosmarinkyckling med bönsallad

Kategori: Recept

Här kommer ett snabblagat och supergott kycklingrecept som hittas i Icakuriren. Är en bra och nyttigt måltid med sitt låga kolhydratinnehåll och höga proteininnehåll.
 
Till 4 portioner behöver du:
4 kycklingfiléer
1 msk torkad rosmarin
salt och peppar
smör till stekning
 
Bönsalladen:
300 g vaxbönor
250 g körsbärtomater
1/2 gurka
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
1 mindre vitlöksklyfta
 
Till servering:
Fetaost
 
Gör såhär:
Halvera varje kycklingfilé till två tunnare. Krydda med rosmain, salt och peppar. Ansa och koka bönorna i saltat vatten i cirka 2 minuter. Häll av i durkslag och skölj dem hastigt. Skär tomat och gurka i bitar. Blanda runt bönor, tomat och gurka med olja och vinäger. Pressa i vitlöken. Salta och peppra. Stek kycklingen i cirka 3 minuter på varje sida tills de är genomstekta och har fått en fin färg. Servera kyckligen med bönsalladen och fetaost. Även gott ringla över lite extra balsamvinäger-kräm, finns att köpa på flaska i vanliga mataffärer.
 
 
Smaklig måltid!
/Julia
 
 
 

Träningspass

Kategori: Träning

Nu på söndag den 28 Oktober klockan 14 kommer vi att hålla i vårt första träningspass! Passet kommer att hållas uppe på Halenslingan, och eftersom att det är vårt första pass, kommer detta vara gratis, så passa på. Om du är intresserad så är det bara till att anmäla sig genom att skicka ett mail till [email protected]. Som ni förstår har vi ett max antal platser, så det är först till kvarn som gäller! Mer info kommer att skickas till de som anmält sig.
 
Hoppas vi får se så många av er som möjligt på söndag!
/ Ellen och Julia
 
 

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

Måndag igen och dags för en riktig utmaning. Denna vecka ska vi sammanlagt gå eller springa minst en mil.
Allmän konditionsträning är bra för alla, och det är upp till er själva hur ni lägger upp veckans mil.


Lycka till!
/Ellen och Julia
 

Höstpromenad

Kategori: Allmänt

Just nu är vi ute och går en sväng, verkligen härligt ute nu så en promenad rekomenderas starkt. Efter detta ska vi träna cx-worx på Motiva, blir premiär för Ellen!


Snart väntar en ny vecka med en ny utmaning, rätt härligt ändå. Ha en skön söndagsefftermiddag!
/ Ellen&Julia

Lördagsträning

Kategori: Träning

Här kommer något för er som fortfarande har en timme kvar på veckans utmaning. Och även för er alla andra som vill köra ett härligt pass en lördag som denna. 
 
Jag började min morgon med ett friidrottspass och en god frukost innan jag och Julia tog oss ut till slingan för att köra ett härligt backpass. Allt ni behöver är helt enkelt en backe. Gärna en lång och härlig en! Och helst en backe med mjukt underlag då det är skonsammare för kroppen.
 
 
Innan vi körde igång med dagens övningar, värmde vi upp ordentligt. Det är extra viktigt nu när det börjar bli kallare ute. Det är supervikigt att musklerna är mjuka och varma när man kör igång med träningen. Minst 10 min jogg och stretching är det som gäller. 
 
Efter uppvärmningen började vi med utfallssteg 
Tänk på att hålla bålen spänd och se till så att knät går rakt fram när du gör utfallssteget. Alltså inget framåtlut på överkroppen och inga knän som pekar innåt eller utåt! Denna övningen är riktigt bra för rumpan, den känns ordentligt! Jogga gärna på vägen tillbaka ner för backen.
Antal: 20x5
 
Därefter var det dags för lite löpning
Här använde vi hela backen, ca 100 meter. Börja med att springa 5 snabba steg, sen 5 så långa steg du bara kan, därefter 5 snabba igen. Och så håller du på ända tills du kommit upp för backen. Försök att behålla farten även när du kör dom långa stegen. Det ska vara explosivt! Du kan även här välja att jogga på vägen tillbaka. Allt för att behålla pulsen hög.
Antal: ca 100 meter x5
 
Grodhopp
Här har vi en riktigt jobbig övning! Grodhopp eller djuphopp som dom också kallas. Liksom i utfallsstegen är det viktigt att hålla bålen spänd. Stå höftbrett med benen och hoppa helt enkelt som en groda. Försök att "hänga" i luften och hoppa så långt du bara kan. (Kolla in Julia på den högra bilden, wow!)
Antal: 20x5 (jogg tillbaka ner)
 
Avslutning
Vi avslutade passet med explosiva benböj. Julia körde i en hel minut. Försök hinna med så många som möjligt under minuten. När en minut gått är det löpning det snabbaste du kan uppför hela backen. Upprepa allt tre gånger.
Antal: 1 min benböj + ett lopp x3
 
 
Hela Backpasset
Utfall 20x5 
Varierad löpning ca 100m x5 
Grodhopp 20x5
1 min explosiva benböj + 1 sprintlopp uppför backen x 3
 
När du är klar med övningarna rekommenderar jag nerjogg och ordentlig stretch. Främst rumpa, fram och baksida lår och vaderna. 
Detta är ett perfekt pass om man inte känner för att vara inne och svettas på gymmet. Det tar ungefär en timme och du får både lite styrka och kondition. 
 
Hoppas ni har en härlig lördag och glöm inte bort veckans utmaning!
 

Kör hårt! 
/Ellen
 
 
 
 

Ingefärsvatten

Kategori: Kost

Hur går det för er med veckans utmaning? Själv sitter jag just nu med ett stort glas ingefärsvatten jämte mig, ett het tips till något uppfriskande som sätter igång hela kroppen!
 
Ingefära är en anti-inflammatorisk rot som förr användes som ett läkemedel. Idag används den mest som en smaksättare i våra kök. Roten ökar blodflödet i hela kroppen, sänker kolesterolvärdet och påskyndar fettförbränningen, alltså en riktig hälsokick! Skala bort det bruna skalet, skär av en bit och riv det smått. Blanda med vatten och ha gärna i lite is.
 
 
Till detta blev dagens mellanmål kesella med kiwi, chiafrön och psylliumfrön. Alla delar enkelt, nyttigt och gott! Nu ska jag iväg och träna, idag blir det ett cirkelpass och indoorwalking, härligt.
 
Ha en bra fredag!
/ Julia

Firar

Kategori: Allmänt

Sitter med mina bästa vänner på Gourmet Grön i Karlshamn. Mycket god mat och härligt sällskap för att fira att Julia tagit körkort!
Andra lasset mat på bild, mycket gott och många nyttigheter!
/Ellen

Nyttig kost?

Kategori: Fördjupningar

Här kommer vår allra första fördjupning! Jag valde att gå djupare på frågan vad en nyttig kost egentligen är och innebär. Självklart kan det finnas mer än ett svar på denna frågan, men detta är mitt ur min synvinkel.

 

Hela tiden dyker det upp nya teorier och dieter, på vad och hur man ska äta för att så snabbt som möjligt ska gå ner i vikt. Många av dessa är väldigt strikta och blir jobbiga att anpassa sig till i vardagen. Den ansträngning de bär med sig leder lätt till att man antingen aldrig antar utmaningen, eller att man tappar det på vägen. Jag tror att några av dagens alla dieter kan funka bra som en rivstart, för att bli av med sina onyttiga vanor och komma in i nya rutiner. I längden tror jag dock inte på dem. Alla näringskällor bidrar med en egen väsentlig faktor till kroppen, som inte kan ersättas av någon annat. Vi behöver lite av allt för kroppen ska kunna fungera och jobba som den är gjord för att göra, därför tror jag att den bästa vägen är att varken överkonsumera eller helt utesluta något.

 

Att leva och äta så att kroppen är frisk och mår bra är det viktiga, syns det sen även på utsidan är det en bonus! Vill man sen gå ett snäpp längre och ändra sina matvanor för att nå ett specifikt mål, får man kanske gå djupare och lära sig vilka som är de bästa alternativen inom alla näringskällor och även vilka man bör äta mindre respektive mer av. Vad som då är rätt och fel varierar från person till person och från mål till mål. Dessutom reagerar ju alla kroppar olika. Här nedan kommer dock fem grundläggande regler till en nyttig och hälsosam kost som alla kan ta del av, oavsett förutsättning och mål. Så ta dig tid och läs igenom!

 

1.Ät regelbundet
Genom att äta regelbundet håller du både blodsocker, fettförbränning, hunger och humör i balans. En jämn energitillförsel under dagen gör att du varken blir vrålhungrig eller proppmätt, på så väg är det lättare att undvika det onödiga småätandet. Man ska äta 5-6 gånger om dagen, varken mer eller mindre! Det är frukost, lunch och middag plus 2-3 mellanmål. Bäst är om man äter var tredje timme, alltså som exempel frukost kl7, mellanmål kl10, lunch kl13 osv. Kroppen hittar då en rytm som underlättar och förbereder kroppen att på bästa sätt ”ta hand om” den mat som vi tillför den. Ämnesomsättningen blir högre och näringen lagras inte i onödan som fett på vår kropp, utan all energi i maten utnyttjas och bidrar till en pigg kropp. Detta kan verka jobbigt att behöva planera in, men ger man det lite tid blir det tillslut till ens vardag.

 

2.Ät varierat
Här är det bra att ha koll på matcirkeln, då du varje dag ska se till att du får i dig något från alla cirkelns delar. Äter du ensidigt, missar du livsviktiga fettsyror, proteiner, vitaminer och mineraler. Detta hindrar och bromsar upp kroppen från att må så bra som möjligt. Variera även dina matval från dag till dag och ge kroppen energirik näring från olika slags källor. På så väg kan du vara trygg med att inte missa något viktigt näringsämne och du ger din kropp de bästa förutsättningarna till att må bra.

 

3.Ät frukost
För att få en bra start på dagen är det väldigt viktigt att äta frukost! Genom att äta en bra frukost stabiliserar du ditt blodsocker och du kan lättare kontrollera din aptit. Hoppar du över den, kommer kroppen direkt i obalans då både blodsockret och koncentrationsförmågan påverkas. Risken för att göra fler snedsteg under dagen blir då stor. Frukosten är en av dem måltiderna som du ska äta mest på. En bra tumregel är att äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en fattig. Många har svårt för att äta på morgonen. Men det tror jag är en vanesak, börjar man med något litet kommer man tillslut att uppskatta det mer och mer.

 

4.Undvik ”tomma kalorier”
Se till att den mat du äter är näringsrik! Ett glas med läsk och ett äpple kan innehålla samma mängd kalorier, skillnaden i deras näringsvärde är dock stor. Så kallade ”tomma kalorier” är ett begrepp på all mat som har höga fett och socker-halter och låga innehåll av vitaminer och mineraler, exempel är godis, kakor, glass och färdigmat. De bidrar alltså inte med något användbart till kroppen, utan de är bara en onödig utfyllnad av kaloriintaget. Dessutom så omvandlar och lagar de sig snabbt som farligt fett på kroppen. Självklart ska man nån gång då och då unna sig, då mycket av livets goda tillhör just denna grupp. Men man ska se upp för att överskrida intaget, då det lätt kan leda till både övervikt och näringsbrist.

 

 

5.Ät mycket fibrer, frukt och grön
Att äta fibrer bär med sig många positiva effekter för vårt välmående. Bland annat så ger de en ökad mättnadskänsla, de motverkar inflammationer, stimulerar tarmrörelsen och underlättar matsmältningen. De bästa fibrerna är de långsamma eller även kallat de med lågt GI-värde. Dessa termer innebär att de höjer blodsockret sakta, vilket gör att insulinnivå hålls jämn vilket i sin tur motverkar risken för fettpålagring. Exempel på bra fibrer är grova spannmålsprodukter med högt innehåll av fullkorn, baljväxter som linser och bönor, flingor och gryn, frön och sist men inte minst frukt och grönsaker. Med deras höga innehåll av vitaminer, mineraler och antioxidanter rekommenderas vi att äta minst 500g frukt och grönt varje dag. Detta motsvarar ca fem frukter. För oss fruktälskare är detta inga problem att få ner, men i allmänheten är det något vi är dåliga på.

 

Att kombinera den här kosten med regelbunden träning, tror jag är mer än tillräckligt för att lyckas nå önskvärda förändringar. Om inte annars, är de bra riktlinjer för att bli hälsosam, pigg och få en välmående kropp! Lever du idag i helt andra matvanor kanske detta låter jobbigt. Det kan också bli kämpigt de första dagarna när frukosten är svår att få ner, sockersuget drar till och de regelbunda tiderna kräver en planering. Men ge det en chans, för tillslut kommer det falla sig naturligt och bli en rutin. Då kommer du märka skillnad i både huvud och kropp, och den belöningen är värd att kämpa för!

Har några frågor poppat upp under tiden, så tar jag mer än gärna emot dem.

Tack för mig!

/Julia

 

 

 

 

 

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

Denna veckan är det internationella hälsovecka, vilket vi väljer att uppmärksamma genom att starta veckan med TVÅ utmaningar. Den första utmaningen är att varje dag dricka minst 2 liter vatten. Vi kan båda två erkänna att vi är grymt dåliga på detta, så vi kommer kämpa på med er. Andra utmaningen är att få ihop minst 4 timmars träning under veckan. Upplägget är valfritt, men att de 4 timmarna ska vara svettiga timmar är ett måste.
 
 
Är ni med oss? Nu kör vi!
/ Ellen och Julia

påminnelse

Kategori: Veckans utmaning

Tänkte bara påminna er om veckans utmaning. En kvart i plankan är det som gäller och om du inte fått ihop dina 15 minuter ännu, är det all in imorgon.
Kämpa på!
 
/ Ellen och Julia

Basilikalax med cirtonkeso

Kategori: Recept

Här kommer ett snabbt och lättlagat laxrecept. Enligt livsmedelsverket rekomenderas vi att äta fisk och skaldjur 2-3 gånger i veckan. Detta för att det innerhåller just de viktiga mineraler och vitaminer som vi annars får i oss för lite av. Just laxen är en fet fisk som är fylld av nyttiga Omega-3 fetter. Den är även rik på protein och snål på kolhydrater. Alltså ett perfekt val till en hälsosam middag!
 
Gör såhär:
Låt laxfilen tina så att den blir så pass mjuk att du kan skära ett avlångt jack i mitten på filen. Lägg filen i en ungssäker form och fyll jacket med några basilikablad. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar.
 
Skär valfria grönsaker i önskad form. Jag valde rödlök, morötter och körsbärstomater. (Funkar exempelvis även bra med palsternacka, rotselleri, rödbetor eller kanske paprika) Ringla över lite olivolja och strö på flingsalt. Får det plats kan du ha allt i samma form. Skjuttsa in det i ungen på 200 grader, tar cirka 20 min. Väljer du tomater så vänta med att lägga på dem tills det är ca 5-10 kvar, de blir klara väldigt snabbt!
 
 
Till detta gjorde jag en blandning på keso, citronskal, kikärtor och svartpeppar. Mycket gott och ger dessutom ett extra tillskott på protein! Gillar man inte keso eller kikärtor, passar det lika bra med någon kall sås gjord på exempelvis creme fraiche. Men testa och smaka innan du säger nej!
 
 
Bara jag som blev hungrig nu?... Lycka till och smaklig måltid!
 
/Julia
 
 

Vi testar

Kategori: Vi testar

Idag har vi testat 4 olika produkter som man hittar i vanliga mataffärer.
 
Weider High Protein Bar
Vi valde att testa chokladsmaken, den kostar 24 kr. Den innerhåller 20g protein och endast 1,2g socker per bar, vilket är bra för dem som vill hålla igen på kolhydraterna. Den vad god i smak och konsistens. Perfekt som mellanmål innan eller efter träning men dock anser vi att den inte är värd priset.
 
Gainomax Energy Bar
Även här valde vi att testa chokladsmak, här med yoghurtöverdrag och krips innuti. Den kostade 17 kr. Denna innerhåller endast 7g protein per bar och smakar som en vanlig kaka. Rekomenderas ej, isåfall endast direkt efter ett tufft träningspass.
 
Paulúns Kokosvatten
Vi hade höga förväntningar på denna dryck, men vi fick en smärre chock efter första klunken. Den är rent ut sagt skitäcklig! Trots de naturliga råvarorna, viktiga mineralerna och dess egenskap att återställa vätskebalansen bättre än vatten gick den inte att få ner. Påminner grymt mycker om resorb. Vi testade dock naturell smak, den finns även i två andra fruktsmaker vilka kanske smakar bättre. Pris: 19 kr (Så ej värt det!)
 
Skyr
Detta är en yoghurt som innehåller mycket protein, 16g per portion. Vi har smakat alla smaker, Ellens favorit är vanilj och Julias är Jordgubb. Den finns även som naturell, vilket är det absolut bästa alternativet då den inte innehåller något socker. Yoghurten är mycket god och påminner om kvarg i konsistensen. En liten sked finns med i förpackningen, perfekt att ta med sig. 
Pris: 18 kr och det är den faktiskt värd.
 
 
/Ellen och Julia
 
 

Frågor & Svar

Kategori: Frågor & svar

Vi har fått några frågor den senaste tiden, vilket vi är väldigt glada över! Om ni har några mer funderingar så är det bara till att fråga på.
 
Vad tycker du är bäst, träning med fria vikter eller med maskin?
Som nybörjare rekommenderar jag att man börjar träna med sin egen kropp som "vikt" innan man ger sig på antingen maskin eller fria vikter. När man byggt upp en grundstyrka så kan man så smått börja träna med maskin då skaderisken är mindre. Fria vikter kräver en stark kropp och kunskap så att man inte lyfter fel. En kunnig person eller en spegel kan vara bra att ha till hands, så att man inte lyfter fel.
 
Hur länge har ni styrketränat?
Ellen: Jag har styrketränat sen jag var ca 14, så snart i 4 år
 
Julia: Jag började styrketräna för drygt ett år sedan. I början så tränade jag mest på gruppass där man går igenom hela kroppen, på så väg skaffade jag mig en grundstyrka. Nu försöker jag fokusera mig mer på muskel för muskel, då jag vill utveckla en bättre styrka och "struktur".
 
Hur många olika styrkeövningar ska man ungefär göra på tabata?
Jag brukar välja en muskel i taget och fokusera mig på den under ett helt set. Antingen kör jag samma övning under hela settet, eller så väljer jag 2-3 övningar som då alla tränar den musklen jag valt. Under nästa set fokuserar jag sedan på en annan muskel med andra övningar. Med denna metod tycker jag det är lättast att nå en givande träning som verkligen kör slut på musklerna.

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

Yes, då är det måndag igen och vi tänkte starta veckan med en utmaning. Vi kommer framöver att varje måndag lägga ut en "veckans utmaning", en utmaning som kommer fortgå hela veckan. Vi hoppas att ni är taggade på att anta utmaningen!
 
Denna veckan är det plankan som gäller.
 
 
 

Utmaningen är att få ihop minst 15 minuter i plankstående den kommande veckan. Och då ska självklart de här 15 minuterna vara utspridda under hela veckan. Alltså, ni ska inte stå hela kvarten dag 1, utan fördela tiden efter behag. Och om inte en kvart räcker, så är det självklart bara till att lägga på tid tills det passar. 
 
Kör hårt, och kom ihåg att den enda som förlorar på att fuska eller ge upp är du själv! 
 
/Ellen och Julia
 
 

Träningskläder

Kategori: Träning

Jag tror inte bara att det är jag som tycker att träningen blir snäppet roligare med bekväma och snygga träningskläder. Motivationen stiger dessutom då man känner att man måste träna nu när man lagt pengar på kläder. Så, häromdagen klickade jag hem lite nytt ifrån Nike, www.sportamore.se
Ett vitt linne och en superskön sportBH blev det. Älskar Nikes grejer! Och om ni inte har klickat in på sportamores hemsida ännu, tycker jag ni ska göra det. 
 
/ Ellen

Träningstips

Kategori: Träning

Kommer med två bra tips som passar för er som tycker om att träna själv hemma. Det "enda" som behövs är en smartphone, då båda är två appar som hjälper till att lägga upp effektiva träningspass trots att man bara är hemma, vilket annars kan vara rätt knepigt.
 
Den första heter Tabata Timer och är ett tidtagarur gjort för den nya träningsformen Tabata. Tabata är en slags intervallsträning i korta sekundsintervaller, som bidrar till hög fettförbränning. Man väljer själv en styrkeövning som man utför intensivt i 20 sek. Därefter vilar man i 10 sek, sen kör man samma övning intensivit i 20 sek igen, därefter vila osv. Detta upprepas åtta gånger, sen byter man styrkeövning. Väldigt effektiv träning som får både puls och muskler att jobba!
 
Den andra heter iMapMyRun och är perfekt till konditionsträningen. Den mäter hur länge, hur långt och hur snabbt man går/springer. Har man hörlurar i blir man även uppdaterad om hastighet och tid efter varje 1,5km som går. Alla rundor man tränar sparas i appen, så man kan gå tillbaks och ha koll på eventuella framsteg. Det finns många liknande appar, men jag har fastnat för just denna då den är väldigt enkel och snabb att använda.
 
 
Jag använder dem båda två och tycker de är perfekta att kombinera, så man får både kondition och styrka. Båda är helt gratis, så det finns inget stoppar er för att inte ladda ner och testa! Perfekt för dem som älskar att tävla med sig själva, vilket ju ofta kan vara den allra bästa motståndaren att tävla med.
 
Ha en härlig lördagskväll!
/ Julia
 

Snacks

Kategori: Kost

Omgång 2, dags för lite gott. Vi avslutar kvällen med lite nyttigt snacks, naturella nötter, frukt och mörk choklad. Kan inte bli bättre!
För er chokladälskare och självklart för er andra också, så är mörk choklad ett kanonalternativ till den söta mjölkchokladen. Den mörka chokladen sägs vara bra för hjärtat och blodtrycket. Så det är bara att knapra på.
/Ellen och Julia

Till fredagsmyset

Kategori: Recept

Efter en tuff vecka i skolan, så är det äntligen dags för fredagsmys. För vår del innebär det en kväll med mycket god mat. Dessutom är den nyttig och näringsrik, så därför tänkte vi dela med oss av den.
 
Kryddade viktlöksjärpar med avokadosallad, tomatsallad och bulgur.

 
Vitlöksjärpar, 3 portioner
600 g nötfärs
3 äggulor
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl matlagningsgrädde
Spiskummin och chilikrydda efter smak
 
Blanda alla ingredienser väl till en jämn smet. Forma till ovala biffar. Stek med smör i panna.
 
Avokadosallad
Avokado
Kikärtor
Citronsaft
Olivolja
Vitvinsvinäger
Salt och peppar
 
Skär avokadon i önskad form. Blanda i de övriga ingredienserna i valfri mängd. Låt den gärna stå ett tag innan servering, då kommer smakerna fram.
 
Tomatsallad
Tomat
Basilika
Olivolja
Citronskal
Lite citronsaft
Salt och peppar
 
Skär tomaterna i små bitar. (OBS, ta väck den mjuka "kärndelen", annars blir det en enda gegga). Finhacka basilika och blanda ner med resterande ingredienser efter behag. Låt även denna stå ett tag för att få fram smakerna extra mycket.
 
Som tillbehör hade vi bulgur, crème fraiche och kalamata oliver. Super gott! Ett bra tips på god mat när idéerna sviker. Hoppas ni får en trevlig fredagskväll, för det ska vi ha.
 
/ Ellen och Julia
 
 
 
 

Chiafrön

Kategori: Kost

Chiafrön är en het nyhet bland hyllorna i affären. Kanske detta inte är så konstigt då det är ett av dagens mest näringsrika livsmedel. Ursprungligen kommer det från Mexico, där sägs de ha använts åt krigarna som en energiboost innan strider. En nyligen uppmärksammad stam, som anses vara världens bästa långditanslöpare, har även chiafrön som basföda. Kanske de har just dessa att tacka för sina löparframgånar, då de bland annat ska bidra med uthållighet. Det finns alltså bevis, om att detta lilla frö faktiskt gör den nytta den sägs ska göra.

Fröet är rikt på kostfibrer, protein och Omega 3. Att de innerhåller just fiskoljan Omega 3, har gjort att fröet blivit extra uppmärksammad. Denna fettsyran är essentiell, vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka den utan att vi måste se till att vi får i oss den genom kosten. Då dessa Omga 3-fetterna bidrar till en lång rad possitiva effekter för både hudvud och kropp, är de väldigt viktiga att få i sig. Bland annat så förebygger de hjärt- och kärlsjukdommar och så förbättrar de hjärnanas kapacitet. Detta tackar man väl knappast nej till? Chiafröet är en lätt väg att ta för att få i sig dessa livsviktiga näringsämne.

Det finns både vita och svarta chiafrön och när man köper en ask får man en blandning av båda. De är ganska smaklösa, men man kan som jag exempelvis ha dem i gröten eller på filen. Man kan även använda dem till bakning, som i brödet eller knäckebrödet. De är väldigt små, så trots den lilla kartonger till det dyra priset är det värt det då de varar länge!
 
 
Detta dunderfrö är en ren hälsoboost, bra för er alla!
 
/ Julia
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mjölk

Kategori: Kost

Har precis kommit hem efter ett riktigt härligt friidrottspass och tänkte bara tipsa om en ny mjölk. 
 
Den är från Arla och innehåller 30% extra protein. Vilket gör den utmärkt att ha som ett litet mellanmål eller direkt efter träningen. Den finns med blåbärssmak och som naturell. Den är dessutom låglaktos, hur bra?
Tror att den kostade cirkus 12 kr och här i Olofström finns den på Maxi!
 
 
/ Ellen 

5 Basövningar

Kategori: Träning

Här kommer 5 bra basövningar, dessa går bra att köra hemma i vardagsrummet. Det finns alltså inga ursäkter, så det är bara att köra på!
 
Axlar

Vid axelpress är det viktigt att stå höftbrett med benen, hålla spänningen i mage och rygg så att du har lagom med svank. "Pressa" vikterna uppåt, det är lättast med hantlar. Gå upp med ena armen samtigt som du går ner med den andra. De ska mötas på mitten.
Förslag på antal: 12 x 3 
 
Armar
 
Vid vanliga, hederliga armhävningar är det många som kör på utan att egentligen tänka på vad man gör. Det är mer att tänka på än vad man tror. Huvud, bröstrygg och rumpa ska vara på samma linje. Man ska kunna lägga en pinne på ryggen så att den nuddar alla tre punkterna. Det ska även vara en hands tjocklek mellan svank och pinne, varken mer eller mindre. Denna hållning ska hållas under hela övningen. 
Förslag på antal: Kör så många du orkar, 3 set
 
Rygg
 
Rygglyft med ben, tränar nedre delen av ryggen samt rumpan och baksida lår. När du kör denna övningen är det viktigt att man lyfter ifrån höften, inte bara benen. Målet är att framsida lår ska lyfta helt från golvet. Håll huvudet och blicken i matten under hela övningen, det är bara nederdelen som ska lyftas.
Förslag på antal: 20x3 
 
Mage
 
"Annicas övning" , detta är en magövning där man pendlar med samma ben under ett set, för att sedan byta inför nästa. Du börjar med att hålla svanken i golvet. Höger ben ska vara 90 grader upp och vänster ben sträckt rakt ut, några cm ifrån marken (se bild 1). Sen gör du en vanlig situp samtidigt som du pendlar och "byter plats" på benen. (se bild 2). Gå sedan tillbaka till läge ett. Kör motsatt ben vid nästa set
Förslag på antal: 10 x 3 på "varje ben"
 
Ben
 
Under utfallssteg är det viktigt att ha bra hållning, spänd mage och rygg. Tänk även på att knät ska gå ut över andra tån. Knät ska gå rakt ut, inte peka innåt eller utåt. Gå så långt ner att knät nuddar marken eller att vinkeln blir 90 grader.
Förslag på antal: 20 x 3 på varje ben
 
 
Set och repetitioner varierar självklart. För de rutinerade kan vikter läggas på efter behag och för nybörjare kan både set och rep anpassas efter förmåga. Men ni klarar mer än vad ni tror. När ni tror att ni är helt slut har ni lika mycket kvar att ge!
 
Om det är något ni undrar så tar vi mer än gärna emot frågor.
 
Lycka till!
/ Ellen och Julia
 
 
 
 
 
 
 

Styrketräning för nybörjaren

Kategori: Träning

Jag har fått en hel del frågor angående styrketräning, främst i från nybörjare. Så jag tänkte försöka svara på de vanligaste frågorna här i ett inlägg! 
 
Innan du sticker till gymmet för första gången vill jag bara påminna om att de flesta andra personer skiter fullständigt i vad du håller på med. Alla har varit nybörjare någon gång och man måste ju börja någonstans, ellerhur?
Skriv ner ett pass eller de övningar du ska göra (tips kommer längre ner) inför varje pass. Så vet du vad du ska göra på ett ungefär och så slipper du virra omkring mer än nödvändigt. 
 
Set och repetitioner
 
Set är hur många gånger du gör alla rep, man skriver oftast exempel 5x10, där 5 är antalet set och 10 står för antalet repetitioner.
Repetitioner är antaler gånger du till exempel du gör en knäböj.  Asså antalet gånger du gör övningen. Här kommer lite kort info om hur kroppen reagerar på olika antal repetitioner

1-3 lågreps Här utvecklas din maxstyrka. Muskelns prestanda ökar och muskelfibrerna växer i volym.
4-8 mellan låg och högreps Om det är explosivitet och kraft du är ute efter (det är oftast här jag som sprinter ligger, undantag sker ju självfallet) ska du ligga på mellen 4-8 rep
8+ högreps Du blir starkare även av att träna högreps, men här ligger man oftast på lite lägre vikter. Mina träningskompisar som springer lite längre sträckor tränar i detta intervallet, många rep och låga vikter. För aningen uthålligare muskler. 
 
Alltså kan man kortfattat säga att runt 5-10 rep ger både styrka och muskelmassa.
 
Träningsprogram

Det är omojligt att skriva ett program som passar alla. Speciellt när man kommer till nybörjare. Ett tips är att försöka få till en bra mix på programmet. En mix av träning som ger dig styrka och träning som ger muskelmassa. Släng in lite konditon om du känner för det, eller varför inte en promenad med bra tempo och lite go musik på det. Tänk även på att träna olika muskelgrupper, så du inte ligger och köttar magen 4 av 5 pass. 
 
Glöm inte heller vilan, det är här the magic happens! Kroppen byggs upp under vilan och jag rekommenderar minst en vilodag emellan styrkepassen.
ex. Måndag- överkropp, Tisdag-underkropp och Fredag-överkropp
 
Förslag på olika övningar och även hur de går till dyker upp här så småningom!
 
 
Jag anser att det viktigaste är att man har kul när man tränar och att man mår bra av det! Man känner sin egen kropp bäst och det kan ta ett tag innan man lär sig hur kroppen reagerar på olika sorters träning! Men det är bara att köra på och testa sig fram! 
 
Kör hårt!
/ Ellen 
 
 

Snabb bäryoghurt

Kategori: Recept

Snart ska jag mot gymmet och träna, idag blir det CXwork och IndoorWalking. Äntligen för min del, då jag var förkyld hela förra veckan. Ska blir riktigt skönt att få komma igång igen!
 
För att kroppen ska orka prestera bra är det viktigt att få i sig något näringsrikt innan träningen. Helst 1-2h innan, detta för att maten ska hinna smälta undan från magsäcken men även för att energin ska hinna tas upp av kroppen och musklerna.
 
Här kommer ett tips på ett snabbt och mycket gott mellanmål. Du kan smaksätta den med precis vad du vill, du måste dock ha fryst banan som grund. Det är den som ger den dess konsistens, trots så få ingredienser. Skiva bananen i bitar och frys in någon dag innan, bra att ha på lager. Jag har även i lite kesella för att få i mig protein, vilket är extra bra i samband med träning.
 
Allt du behöver göra är att mixa ihop ingredienserna till en len och fluffig yoghurt. Till en portion har jag drygt 1/2 fryst banan, en näve frysta hallon, några skedar kesella och en skvätt vatten. Det är även mycket gott att smaksätta med kakao och vanlijpulver (blir nästan som chokladglass!) Ett utmärkt nyttigt val, istället för glassen till fredagsmyset!
 
Jag toppade detta med Risentas GI-musli.
 
Lycka till!
/Julia