KLARA FÄRDIGA KÖR

Omelettmuffins

Kategori: Allmänt

Testade att göra "omelettmuffins" till middag ikväll. Låter kanske konstigt, men var mycket gott! Recept kommer att dyka upp men sålänge får ni en liten smygtitt. / Julia

PW

Kategori: Allmänt

Har precis klarat av ett benpass och ska bege mig ut på en välbehövlig promenad. På tal om ben, ni glömmer väl inte veckans utmaning?

/Ellen

Näst på tur...

Kategori: Våra mål

Här kommer vårt nya gemensamma mål. Bra strechövning om inte annat...
Någon mer som är på?

/ Ellen och Julia

Benpass och lunch

Kategori: Allmänt


Hallå där! Här kommer fyra bilder från min dag. I förmiddags körde jag ett svettigt benpass. Började med 30 min löpning sen blev det ett blandat benpass med lite på smithmaskinen, lite med hantlar, någon funktionell plus två maskiner för framsida-och baksida lår. En bra blandning för att lämna gymnet med ett par skakiga ben.
 
När jag kom hem blev det en god wook-lunch med haricot verts, blomkålshuvud, morot, rödlök och gröna linser. Tips är att slänga ner frysta grönsaker direkt i pannan, bli sådär krispigt och gott då. Stekte i olivolja och kryddade med salt, peppar, japansk soja och sambal oelek. Ännu ett tips på två bra smakförhöjare! Till detta hade jag rökt kalkonbröst och en kall sås på lättkesella.
 
Ha det bra och glöm inte bort veckans utmaning...
/ Julia
 
 

Jägarvilan

Kategori: Veckans utmaning

Dagens jägarvila är nu avklarad. 4 minuter var i 1min x 4 intervaller. Next skolgympa!

/Ellen och Julia

Ögongodis

Kategori: Motivation

Hade inte tackat nej till dessa godingar, synd att tomten inte kommer i februari också... De är från märket Nike och finns på bland annat Sportamore för tusenlappen. Förutom att de är sjukt snygga att kolla på är de supersköna. Perfekt löp- och gymsko då den i princip inte väger något alls. Med andra ord, högst upp på önskelistan för tillfället!
 
 
/ Ellen

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

Måndag igen och vi inleder den sista träningsveckan i Januari med en utmaning. Veckans utmaning är att sitta 14 minuter i jägarvilanJägarvilan är en statisk övning som känns ordentligt i benen. Det är som med all annan träning viktigt att man inte fuskar, utan att man verkligen sitter med knän och höft i 90-graders vinkel mot en vägg. Ryggen ska pressas mot väggen och det är viktigt att alla vinklarna hålls under övningen.
Minutrarna får delas upp hursomhelst under veckan, men det ska som sagt vara 14 minuter.
 
 
Nu kör vi! / Ellen och Julia

Mivitotal Sport

Kategori: Vi testar

Har dagligen tagit detta multivitamin tillskott i någon vecka nu och vill rekomendera det till er! Det heter Mivitotal Sport och innehåller sammanlagt 13 st olika vitaminer, 9 olika slags mineraler plus aminosyror från vassleprotein. Utöver detta är det dessutom berikat på rosenrot och ribos som motverkar trötthet och smärta. Allt detta är speciellt bra för oss som är aktiva och tränar mycket då det förstärker vårt imunförsvar och minskar kraftlöshet vilket tuff träning lätt kan leda till.
 
Detta kan också vara bra för dem som vet sig ha svårt för att få i sig vitaminer och mineraler från sin kost. Är man sugen att testa kostar en flaska (1 liter) 200-300kr och finns att köpa i hälsokostaffärer plus runt över hela internet. Ha det bra! / Julia
 

Chocolate Cookies

Kategori: Recept

Efter en hektisk dag med en massa provande utav balklänningar  kände vi oss förtjänta av något riktigt gott. Vi hade sedan ett recept på Chocolate Cookies från www.fitnessgurun.se och bestämde oss för att testa det idag.
 
Ingredienser
2 dl havregryn
4 msk jordnötssmör
2 äggvitor
2 tsk bakpulver
4 rutor hackade mörk choklad
2 skopor proteinpulver choklad
 
 
Blanda alla ingredienser i en bunke. Rulla sedan till 12 stycken bollar som ni sedan plattar till lite lätt. In ugnen på 175 grader i ca 5-7 min.
 
 
Mmh, så himla gott! Vi myste till det ordentligt med både jordgubbar och äpplen. Självklart blev det en kopp kaffe till också. Hoppas att ni har en lika trevlig lördag som vi. Och att ni testar kakorna!
 
/ Ellen och Julia
 
 
 

Middagstips

Kategori: Recept

Tänkte bjuda på ett snabbfixat middagstips jag gjorde till mig själv häromdan. Ungsbakad lax med philadelpiatäcke blandat på örter, citronskal och peppar. In med i ugnen i 15-20 min. Till detta quinoa, mangoldsallad och lite crème fraîche. Supergott tips som är fullt av nyttiga omega-3 fetter! /Julia

Äpplemos

Kategori: Kost

Har precis kommit hem efter ett arm- och ryggpass och ska alldeles strax fylla på batterierna med en stor middag. Som ni kanske redan vet så är både jag och Julia helt frälsta utav jordnötssmör. Dock är det ganska så hög fetthalt och kanske inte är optimalt att äta varje dag. Därför skulle jag vilja tipsa om Lågkalori äpplemos. Den innehåller inget socker och är därför utmärkt att ha på både gröten och kvargen. Ett utmärkt kompliment till jordnötssmör, den är dessutom hälften så dyr.
 
 
 
/ Ellen 

Bananpannkakor

Kategori: Recept

Godmorgon! Sovmorgon betyder lång lyxfrukost. Testade därför något nytt imorse, nämligen bananpannkakor. Superenkelt, gott och mättande!
 
Till en portion:
1 Banan
1 Ägg
En nypa salt
Linfrö
Ev. vaniljpulver (om du gör det som efterrätt)
 
Gör såhär:
Mosa bananen. Knäck i ägget och blanda. Häll i en nya salt och linfrön. (Tillsätt även vaniljpulvret här om du vill, jag hoppade det idag. Observera att det inte är samma sak som vaniljsocker!) Stek smeten i smör till två stycken pannkakor.
 
 
Till detta hade jag kesella, jordnötssmör, blåbär och lite kokos. Blev väldigt gott! Kommer jag absolut göra om.
 
 
Ha en bra dag! /Julia

Armhävningar

Kategori: Träning

Dagens friidrottpass bestod av bland annat detta:
 
Lånade bilden ifrån Malin
 

Utfallsteg med stång, löpning, häckgång och armhävningar. Axplock från dagens friidottspass. Tänkte avsluta dagen med en hallonsmooothie, perfekt med tanke på veckans utmaning.
 
/ Ellen 
 
 
 

Vitaminbomb

Kategori: Allmänt

Det var ingen särskillt jobbig utmaning ni fick denna veckan, så passa på och njut! Här en vitaminbomb till tallrik med mango och blodapelsin, så gott.

/ Julia

Skollunch

Kategori: Allmänt

För er som undrade, så kan vår skollunch se ut såhär. Idag korvgryta, fullkornsris, mycket sallad, humus, kikärtor och bönor!

Svar på frågorna

Kategori: Frågor & svar

Nuuu kommer alla svar på era frågor. Fortsätt gärna fråga på efter detta, vi tycker bara det är kul!
 
Hur gör ni med lunchen i skolan? Äter ni det som serveras eller tar ni med er egen mat?
Vi äter i princip alltid den mat som serveras i skolan. Dock äter vi ju glutenfritt, så vi får inte exakt samma som alla andra blir serverade. Vi tycker oftast det är rätt så bra mat i skolan. Vi brukar dock undvika potatisen/pastan/riset och tar istället mycket från salladsbuffén, som faktistkt ofta har mycket bra att erbjuda! De dagar vi vet att det inte är något gott/bra tar vi med extra mycket mellanmål. Så som frukt, nötter, riskakor m.m.
 
Hur långa är ni och vad väger ni?
Då vi vet att detta kan vara en känslig fråga för många, vill vi först poängtera att vikten kan variera så oerhört mycket från person till person. En siffra säger egentligen inte särskillt mycket då det kan variera från dag till dag, då alla har olika benstomme och kroppsbyggnad i sig och då kroppen kan samla på sig vatten m.m. Man får inte heller glömma att muskler faktiskt väger mer än fett. Vilket är viktigt att ha i åtanke.
 
Vi vill även säga att vi knappt aldrig väger oss. Ingen av oss känner något behov av det, då man kan följa sin utveckling och förändring bättre genom att ex. dokumenterar med bilder, mätning och det nästan bästa: klädernas passform! Men i vilket fall så är Julia 174 cm lång och väger 59-60kg och Ellen är 166cm och väger mellan 62-64kg.
 
Julia - vilka pass rekomenderar du på Motiva?
Jag tycker väldigt många av Motivas pass är bra. Beroende på vad man vill ha ut av sin träning, är alla olika passande. Bodypump är ett bra helkroppspass som man kan utveckla en bra grundstryka på. Man kör musklergrupp för sig med många repetetioner, alltså bra uthållighetsträning. Indoorwalking är bra konditionsträning som dessutom ger lite styrka för ben, rumpa, rygg och armar. Det nya Indoorwalking Intervall är också bra. Där får du några stunders "vila", för att sedan köra järnet om och om igen. CX är superbra 30 minuters-pass för bålen. Jättebra för er som behöver jobba med hållningen. Fight Cirkel och Box är också två bra pass där du verkligen kan lämna rummet slutkörd och svettig. Ett som jag själv inte testat än är Bodybalance. Det finns änsålänge bara i Karlshamn, men när jag testat låter jag er veta.
 
Kan ni inte göra ett tränings schema för tjejer som vill gå ner i vikt?
Det är som vi tidigare nämnt omöjligt att skriva ihop ett träningsschema som passar alla, speciellt när det handlar om viktnedgång. Det är egentligen bara en grej som gäller när man ska gå ner i vikt/minska kroppsfettet, och det är att göra av med mer energi än vad man stoppar i sig. Alltså är konditionsträning av alla de slag oehört effektiva. Det som många dock glömmer bort är att muskler gör av med mycket energi och att en person med mycket muskler förbränner mer energi än en person med mindre muskler. Din metabolism ökar alltså i takt med muskelmassan. Träningen är egentligen den "lätta" delen med viktnedgång, det är i köket man sen avgör resultatet av träningen.
 
 
Hur många gånger i veckan tränar du Ellen?
Jag tränar mellan 7-9 gånger per vecka men det varierar vecka till vecka.
 
Hittade lakritspulver i hyllan jämte jordnötssmöret, är det nyttigt/bra? Vad kan man använda det till?
Lakritspulver är pulviserad lakritsrot och är därför fri från socker och tillsatser. Det är alltså inte onyttigt men vad vi vet så är det inget speciellt ur hälsosynpunkt, utan är mer en smakhöjare till den nyttiga efterrätten. Ellen har en burk hemma men vi har inte använt det ännu. Vi får exrimentera vidare och återkomma med resultat.
 
Tips på bra proteinpulver? Och ha gärna fler "Vi testar", det är kul!
Vi har båda två vassleprotein i form av Starnutritions Whey-80 och Whey-100. Beställda från Gymgrossisten. Vi har testat mintchoklad, cookies and cream, choklad, jordgubb och vanilj. Hittintills så är favoriterna mintchoklad och choklad. Vaniljsmak är dock bra att ha hemma som en "smaksättare" till tillexempel pannkakor och smoothies. Vi är dock sugna på att testa One Whey Chocolate Hazelnut från Fitnessgurun då vi hört mycket bra om det. Och tack det ska vi försöka fixa!
 
Hoppas ni är nöjda med våra svar och tack igen för alla fina ord!
/ Ellen och Julia

Nyttig efterrätt

Kategori: Recept

Godmorgon på er! Hoppas ni är lika möra efter gårdagen som jag är. Tänkte på begäran av Malin (gå in och kika, grym utmaning) lägga upp ett recept på den både otroligt goda och framför allt nyttiga "chokladkakan". Den tar dessutom max en minut att tillaga, perfekt när suger slår till.

Receptet är följande
En skopa proteinpulver med chokladsmak eller liknande (jag använder för tillfället whey-80)
Ett par teskedar kakao, ta efter behag
Ca en tesked bakpulver (behövs inte mycket, tro mig...)
Lite stevia om man känner för det
1/2 dl vatten

Blanda allt i en liten skål och sätt in i mikron på full effekt. Efter ca 20 sekunder öppnar du och blandar runt lite. Sen kör du den tills den får den konsistens som du vill ha. Superenkelt!
Toppningen går dessutom att variera i en oändlighet. Kvarg och hallon är dock aldrig fel.

/Ellen

Benpass

Kategori: Träning

När man efter ett benpass tvekar på om man längre kan gå, vet man att träningen har gjort sitt! Mjölksyra&träningsvärk är bra att sträva efter för att va på säkra sidan om att träningen kommer ge resultat. En bra tanke att hålla fast vid när musklerna värker!

Tack igen för alla frågor som ramlat in. Om en dag eller två kommer vi att besvara er alla. Så passa nu på och fråga vidare!

Vi hörs. /Julia

Intervaller

Kategori: Träning

Godmorgon! Såg att vi hade fått ännu ett par frågor, riktigt roligt! Jag börjar min dag med lite träning i form av backintervaller. En perfekt start på dagen med andra ord.

/Ellen

Svar på kommentar

Kategori: Frågor & svar

Vi har fått en fråga till kommentar som vi nu tänkte svara på. Först vill vi bara tacka och säga att vi jättegärna tar emot fler frågor om ni har några. Vi båda blir jätteglada när ni visar intresse och uppskattning för vår blogg! Så var inte rädda för att ställa frågor. Vi delar gärna med oss av det vi kan och kan vi det inte redan, tar vi mer än gärna reda på det. Här kommer frågan:
 
Har sätt att ni båda äter jordnötssmör, vad kan man ha det på? Jättefin blogg!
 
Hej! Det stämmer bra. Vi båda har nuförtiden alltid en burk med jordnötssmör hemma då det har blivit våran drog i matväg på sistonde. Så fort vi upptäckte det, var vi fast! För det första är det viktigt att man köper det ekologiska jordnötssmöret. Det innehåller inget socker som vanligt jordnötssmör annars är fullt av. Den innehåller bara jordnötter och lite salt. Är alltså rätt mycket fett i, men det är ett bra fett och dessutom behövs inte så mycket per portion för att man ska bli nöjd. (Nedan finns bild på just det som vi köper)
 
 
Man kan låta fantasin flöda i frågan vad man ska ha det till. Som bilderna visar har vi det bland annat på kvargen med lite bär eller frukt, på gröten, mandelpannkakorna, till varma kaneläppeln eller i smoothien. Är alltså en perfekt ingrediens för att göra frukosten eller mellanmålen ännu lite godare. Något som vi också sätt men än inte testat är att bre lite mellan två bananskivor och sedan frysa in. Tips på ett bra och nyttigt snacks att ha på lager!
 
Hoppas du är nöjd med svaret och tack för kommentaren!
/ Ellen och Julia
 
 
 

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

Måndag igen och vi kör igång veckan med två stycken nya utmaningar! Den första är att UTMANA ER SJÄLVA. Lägg på en extra tung vikt, kör de där tre sista som du tror du inte klarar, sluta inte för att musklerna värker, lägg till ett extra träningspass och spring de där fem extra minuterna trots att du egentligen inte orkar. Man kan och klarar alltid mer än vad man tror!

Den andra utmaningen är att äta mer frukt och grönt. Fyll tallriken med dubbelt så mycket grönt än vad du brukar ha och ta en extra frukt till mellanmålet. Det gynnar din kropp då de mättar och innehåller både fibrer, vitaminer och antioxidanter. Dessutom är det ju himla gott! Bra som ersättning när sötsuget kommer.
 
 
Hoppas ni är med oss, för ni kör vi!
/ Ellen och Julia

Inspo

Kategori: Träning

Perfekt med lite inspiration och motivation en kall måndag som denna. I eftermiddag vankas friidrottsträning, ute...

/Ellen

Lunchtallrik

Kategori: Allmänt

Dags för lunch efter ett skönt morgonpass med Bodypump på Motiva. Var längesen nu! Gick på gruppassen ofta innan, men tillslut kände jag att jag behövde variation då det inte längre gav något. Tillsut vänjer sig kroppen, det är däför viktigt att inte fastna i alltför regelbundna träningsrutiner om man vill utvecklas.

Dagens lunch blev ännu en ta-vad-du-har-hemma-tallrik: Sallad med tomat&avokado, keso, svarta bönor i olivolja, persilja och örtsalt, råris (kokat med lite grönsaksbuljong, ger extra smak!) plus persilja-och tomatkryddad skina. Enkelt, snabbt och inte minst sagt gott!

Och ni glömmer väl inte veckans utmaning? Fortfarande två dagar på er att få ihop fem träningstimmar, så kör på! / Julia

Nya mål

Kategori: Våra mål

Nu är det dags för oss att ta nästa steg. Dags att utmana oss själva. Vi har satt nya mål och de är följande. 
 
JULIAS MÅL
Ett av mina stora mål är att få mer definierade muskler och som ett delmål har jag att klara av 40 armhävningar på raken. 
 
ELLENS MÅL
Att minska mitt kroppsfett är ett stort mål och ska därför införa mer löpning. Ett av mina delmål är att kunna springa milen under 50 minuter. 
 
 
/ Ellen och Julia
 
 
 

Oopies Brunch

Kategori: Allmänt

Idag planerar vi vårens händelser för projektarbetet. När allt är färdigplanerat kommer ni självklart få ta del av det här. Men vi kan redan nu avslöja att ni kommer behöva snöra på er träningsskorna mer än vanligt, om ni väljer att haka på!

Till planeringen blev det brunch med oopies och tillbehör som bland annat grönsaker, kalkon, salami, keso, philadelphiaost, frukt, riskakor m.m. Så gott!

/Ellen och Julia

Lättkvarg

Kategori: Kost

Kvarg som Kesella kan vara rätt kompakt och lite strävt i smaken. Gillar man inte det, är Icas lättkvarg ett tips! Den är mycket lättare och lenare i smaken. Dessutom är den någon krona billigare än andra. Var Ellen som tipsade mig, och det tackar jag för!

Favoritfrukosten idag: Icas lättkvarg, blåbär, lingon och såklart jordnötssmör. Förvånade? 

 

 

First up done

Kategori: Våra mål

TRX

Kategori: Träning

Veckans första träningstimme är gjord. Blev TRX med fokus på armar, bröst och axlar. Efter ett härligt pass måste jag återigen rekomendera er att testa TRX! För oss som bor i Olofström har Alfred Appelros med hans företag Functional Health väldigt bra pass att erbjuda. Vill man utvecklas krävs utmaning och variation, detta kan man verkligen få med hjälp av TRX.
 

Det var allt jag vill säga! Nu går jag snart nöjd och belåten mot sängen. / Julia

Omelett

Kategori: Kost

Det är som sagt måndag och för min del innebär det en lektion följt av en gigantisk håltimme. Klagar inte. Att få laga sin egen lunch är alltid ett plus. Idag fick jag ta vad jag hade hemma och resultatet blev en omelett. Supersnabbt och dessutom mycket enkelt. 
 
 
Tre ägg, kalkon, tomater, fetaost, ruccola, salt och peppar och lite chili och paprika crème fraiche på det. Riktigt gott!
 
/ Ellen 

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

 
Då var det måndag och dags för årets första hela skolvecka. Det är ävens dags för 2013 första Veckans utmaning. Vi tänkte skruva upp tempot lite nu inför 2013, utmana oss och er lite extra. Utmaningen denna veckan är att få ihop minst 5 tuffa träningstimmar. 5 timmar löpning, 5 timmar styrketräning, 5 timmar intervaller. Ert val, men det är som sagt minst 5 timmar som gäller. 
 
Nu kör vi! / Ellen och Julia

Kvällsmellis

Kategori: Recept

Avslutar nu helgen i soffan med en god smoothie. Det som ramlade ner i mixern denna gången var 1 banan, 1 näve frysta lingon, 1 näve frysta blåbär, 2 dl lättkvarg, en bit ingefära och en skvätt vatten. På det lite chiafrön. Så gott och ett helt perfekt mellanmål. En ren vitaminbomb med extra protein! Hörs imon, då drar vi igång med nya utmaningar. / Julia

Musik

Kategori: Motivation

När jag tränar måste jag ha musik i öronen, speciellt när jag springer. Så här får ni den, min spotify lista. Listan med musiken som får mig att ta i med det där lilla extra, klicka här eller på bilden för att lyssna.
 
 
/ Ellen

Ny kategori!

Kategori: Våra mål

Nu när det nya året har inletts med mycket träning och motion, så har nya mål blivit satta för vår del. Därför tänkte vi skapa en ny kategori här på bloggen. Den kommer inehålla både våra gemensamma och våra individuella mål. Vägen dit och resultatet av vårt jobb. Ni kommer kunna följa oss genom både bilder och filmer. Vi hoppas att vi kommer kunna bidra med inspiration och motivation. 
 
First up: 
 
 
Nu kör vi! / Ellen och Julia

Lördagsmat

Kategori: Recept

Vi är nu mätta och belåtna efter en god middag med efterrätt. Idag blev det marinerad kycklingfilé med olika tillbehör. Marinader som finns att köpa i affären är ofta fyllda med socker tillsatser, så därför gjorde vi vår egen marinad. Allt som behövs är: valfri olja, vi hade oliv- och rapsolja, hackad ingefära och hackad vitlök, cayennepeppar, paprikakrydda, chilipulver, salt och peppar. Det är bara att ösa på med kryddorna, det behövs mer än man tror. Lägg allt i en påse och låt ligga ett bra tag. Sen är det bara att tillaga, vi valde ugnen. 
 
 
Efter det att maten hade smält undan var det dags för efterrätt. Varma äpplen med smör och kanel, tillbehör: jordnötssmör och kvarg. Det blev riktigt gott! 
 
 
/ Ellen och Julia
 
 
 

Träningsglädje

Kategori: Allmänt

Att vara nöjd&slut av matta muskler, svett och puls kan vara en av de bästa känslorna! Även en väldigt bra början på helgen. Idag fick ryggen sitt. Just nu ligger jag mätt och slappar framför tvn efter en mycket god asiatisk laxrätt. Något jag absolut kommer dela med mig av.

Imorgon kan ni förvänta att höra från oss båda. Vi har en rolig nyhet att dela med oss av. Så glöm inte att ta en kik. Trevlig helg! /Julia

Dagens frukost

Kategori: Allmänt

Såhär såg min frukost ut denna morgon. En skål av Min hemmagjorda müsli med torkade aprikosbitar, kanel och mjölk. 2 st ägg (som jag med glädje lyckades koka helt perfekta!), vitamin C-brus och en kopp kaffe. Så gott och inte minst det absolut viktigaste målet på hela dagen. / Julia

Vitamin Well Stevia

Kategori: Vi testar

Testade en av Vitamin Well's nya dryck idag. Den är sötad med stevia, är alltså helt utan tillsatt socker och innehåller därför inga kolhydrater! Tog passion/citrus berikad med vitamin C, D, selen och zink. Den var helt ok god, dock kändes ingen smak av varken passion eller citrus. Tror det beror på just stevian, har märkt att den i speciellt drycker lätt tar över och ger en viss smak. Men med tanke på att man slipper allt socker + vitaminkicken, tycker jag den lite sämre smaken är värt det. /Julia

Legday

Kategori: Träning

Äntligen börjar min envisa förkylning att släppa och det innebär att det idag är benens tur att få sig en rejäl omgång. Passar på att inviga min nya T-shirt från Nike också. Laddar för tillfället upp batterierna med en smoothie innan det blir dags att dra sig till gymmet.

 
Idag är det dags att lägga på lite vikt också, så hoppas på slitna ben imorgon. Tänkte köra något i stil med:
 
Front squats 8x4
Djupa benböj 8x4
Utfall på bänk 8x4
Baksida lår 8x4
Romanian marklyft med hantel 16, 12, 10
Enbensböj i smith 8x4
 
 
Nu kör vi / Ellen
 

 

  

Kosten först!

Kategori: Kost

Upptäckte en intressant disskution när jag slog på tvn imorse. De pratade om hur vanligt det är att alla nya löften som många nu ger sig in på, ofta inte håller så länge. Vad kan vi göra för att lyckas hålla fast vid dem längre?

Den personliga tränaren Olga Rönnberg, som är en av min personliga favorit, kom med en hel del tips. Hon påpekade framförallt hur viktig kosten är! Att börja det nya året med både en ny kost och ett nytt träningsliv blir för mycket. Det blir för påfrestande. Vi tappar då lätt motivationen och allt brister. För att på lång sikt lyckas göra en förändring, måste man ta små steg i taget. Att börja med kosten är det bästa enligt henne, och det håller jag med om! En rätt kost påverkar inte endast vår vikt, utan ger oss även den ork som krävs för att kunna träna. Träning gör mycket, men det är i köket som magin händer!

Ta 3-4 veckor att endast jobba kring din kost med. Skriv matdagbok och hitta fel att jobba med. Bryt dåliga vanor och inför nya vanor din kropp mår bättre av. Först när man hittat en balans och kontroll över sin kost, kan man på allvar börja lägga upp sin träning. Då har du de bästa förutsättningarna till att lyckas få ut något bra av din träning. Med delsteg och planering, blir det lättare att hålla fast vid sitt löfte. Tyckte detta var mycket kloka ord, som jag ville dela med mig av till er!

/ Julia

Proteinbar Nutramino

Kategori: Vi testar

Efter 1 timmes träning köpte jag mig en proteinbar på gymmet, "Nutraminos XL Bar" med choklad-och jordnötssmak. Den innehåller 30g protein! Dock även en hel del socker. Fast när man äter den direkt efter ett pass, har just det ingen större betydelse då musklerna vid det laget tar all energi de kan få.

Vad jag helt glömde och inte kom på förens i andra tuggan, var att den såklart innehåller gluten...de 20kr jag la på denna hamnade därför tyvärr snabbt bland soporna. Men från det lilla jag smakade, gillade jag den. Extra gott med jordnötskrisp i. Tips på ett snabbt&praktiskt återhämtningsmål!

/Julia

Bovete

Kategori: Kost

Tänkte först skriva godmorgon, men kom på att det kanske bara var jag som tog en lång sovmorgon idag. Har världens förkylning på G så kanske inte är så konstigt. Vaknade i alla fall upp hungrig så det blev en rejäl frukost. Bovetegröt med hallon, jordnötsmör, kanel och mjölk. Två riskakor med ett stekt ägg och ett kalkonbröst. Självklart blev det en kopp kaffe till det med. Så gott!
 
 
Tänkte bara berätta lite kort om bovete. Bovete är som ni kanske förstått glutenfritt. Det är inget sädesslag, som man kanske kan tro, utan det är faktiskt en ört. Den används både till gröt och mjöl och har blivit allt mer populär på senare tid. Inte bara för de som äter en glutenfri kost. Utan även för rawfood kännarna, då bovetet innehåller alla åtta essentiella aminosyror. Och ni vet den där nästan jobbiga mättnadskänslan man får av till exempel havregrynsgröt, den slipper man om man gör gröten på bovete istället. Boveten är nämligen mer lättsmält. 
 
 
 
Nu ska jag fortsätta att njuta av min frukost, sen får det bli kurering på hög nivå.
 
Träna för mig med! / Ellen 

Vilodag

Kategori: Allmänt

 
Med träningsvärk lite här och där kände jag att en vilodag från gymmet var vad som behövdes. Efter en stor frukost tog jag istället med hunden på en långpromenad, blev en mycket skön och solig sådan på 8 km. Passa på att fylla på med lite gratis D-vitamin medan solen är framme! En promenad är heller aldrig fel för både kropp och sinne. 
 
Ha en bra lördag! / Julia
 

Proteingröt

Kategori: Recept

Kommer med ett tips på vad som varit både min frukost och mellanmål innan som efter träningen några av de senaste dagarna. Ser kanske inte så roligt ut på bilderna, men för er som gillar gröt tror jag det kan bli en ny favorit!

 
Börja med att koka gröten precis som vanligt. Till en portion har jag 1 dl ren havre, 2 dl vatten och 1 krm salt. Jag tycker även det är gott med lite frön i, idag tog jag chiafrön. Linfrön eller psyliumfrön är andra exempel! Ta bort gröten från värmen när den är färdig och vispa snabbt i separerad äggvita från ett ägg. Vispa snabbt så att ägget kommer in i gröten och inte kommer för sig! Blir lätt kokta äggbitar för sig annars...vilket jag gissar inte är något vidare.
 
Äggvitan ger gröten ett extra tillskott på protein. Dessutom gör den gröten mycket fluffigare. Med kanel, jordnötssmör och mjölk blir det en stunds njutning! Nu ska jag mot gymmet, blir kondition och rygg.
 
Ha det bra! / Julia
 
 
 
 

Dagens lunch

Kategori: Kost

Kallrökt lax, bladspenat, körsbärstomater, keso och kikärtor i olivolja, vitvinsvinäger, persilja, salt&peppar. Med ett stort glas vatten blev detta dagens lunch efter ett triceps, biceps och bröst-pass på gymmet.

En enkel men oerhört god lunch! /Julia

Milen

Kategori: Träning

Årets första mil är avklarad. Svettigt, aningen klumpigt, fan så jobbigt men galet motiverande! Bra inledning på ett nytt träningsår.

/ Ellen

Mål

Kategori: Motivation

 
Årets första träningspass är gjort, turen föll på nedre delen av kroppen. Det nya året ger oss chansen till en nystart med nya mål. För att utvecklas tror jag det är bra att sikta in sig på ett mål. Motivationen och fokuset blir då starkare och du kan lättare finna viljan och styrkan till att lyckas. 
 
Det kan vara svårt att hitta ett bra mål då det ska både ska vara utmanande och realistiskt. Mitt nya mål är att bli allmänt starkare i hela kroppen. Detta är något jag vet inte sker över en vecka eller månad, ser därför på detta som ett långsiktigt mål jag kan jobba med året ut. Beroende på hur ens nya mål ser ut, kan man lägga upp det på olika sätt och olika lång tid. Under årets om kommer kan man ju tillexempel även lägga upp mindre delmål.
 
Poängen med att sätta mål är att kunna utvecklas till något bättre. Vi har alla brister och svagheter. Men det är alltid möjligt att göra en förbättring. Ta chansen till att ge din kropp ett bättre välmående. När du nått känslan av framgång och märker av skillnader från en mer hälsosam livsstil, kommer du tacka dig själv!
 
Här kommer några tips på mål att sikta in sig på. Bestäm själv hur länge du vill kämpa, några månader eller hela året? Känn till och tänk efter så du hittar det som passar för just dig.
 
- Unvik sötsaker och skräpmat på vardagen. Eller varför inte överhuvudtaget?
- Börja ät mer frukt och grönt.
- Börja träna något nytt. Kolla vad din omgivning har att erbjuda, en ny träningsform leder lätt till utveckling.
- Anmäl dig till ett lopp någonstans i landet. Exmepelvis Tejmilen, Göteborgsvarvet eller Lindingölöppet.
- Minska eller ta bort intaget av snabba kolhydrater. Så som ljust bröd, vit pasta, ris och potatis.
- Förbättra din kondition. Lär dig springa 5 km eller kanske 1 mil på ett svep.
- Förbättra din styra. Ge dig själv mer definerande muskler? Lär dig göra 20, 40, 50 armhävningar på ett svep?
- Undvik hiss, rulltrappor, buss, tåg och bil så mycket som möjligt. Utnyttja alla slags förflyttningar till en stunds motion!
- Drick bara vatten. Undvik alla andra slags drycker.
- Börja promenera några gånger i veckan.
- Börja ät regelbundet. Fyra-fem mål om dagen var tredje timme!
- Lär dig äta nya grejjer. Våga smaka, smaka, smaka!
- Börja träna fler gånger i veckan. Bättre med fler korta, än färre långa träningspass
 
Jag hoppas att jag lyckades tända en gnista hos iallafall någon av er. Välj ett mål, hitta viljan och motivationen och kör på! Lycka till!
 
/ Julia
 
 

GOTT NYTT ÅR

Kategori: Allmänt

Vi båda vill önska er alla ett Gott Nytt År! Vi vill tacka för att ni vatt med oss och gett oss sånna fina ord för den tid vi lägger ner på detta, de glädjer oss. Nu hoppas vi att ni är lika pepp på det nya året som vi är. Bara tänk vad många härliga träningstimmar, val och möjligheter vi har framför oss till att nå nya mål. Det är bara till att bestämma sig och köra på. Vi är med er, hoppas också ni är med oss!
 

/ Ellen och Julia