KLARA FÄRDIGA KÖR

Söndag

Kategori: Träning

Medan Julia springer runt i Spanien tog jag en välbehövlig sovmorgon, för att sedan bege mig till gymmet för att köra triceps och rygg. Blev ett kanonpass trots min sega, sega kropp. Och jag lyckades faktiskt med att slå PB i dips, det blev 20 stycken på raken första setet. Vilket kändes så skönt att äntligen sätta!
Nu ska jag koppla av med en kopp chai latte och lite jordgubbar innan jag ska njuta av lovet med lite biomys.

Trevlig söndag på er! / Ellen

Lov

Kategori: Allmänt

Är nu nöjd och glad efter ett 55 min triceps- och bicepspass. Var mitt sista gympass på ett tag nu för åker iväg på semester imon. Ska faktiskt bli riktigt skönt med några vilodagar! Kan tänka att det blir en hel del promenerande istället. Kommer även lov från bloggen dessa dagar, men Ellen är hemma och håller i ställningarna. Så ha ett riktig skönt lov allihop och Glad Påsk! / Julia

Abs

Kategori: Träning

Är helt död efter 40 min intervaller och ett grymt magpass därefter. Körde 6 övningar i tre superset, så det blev svettigt och härligt. Det är många som frågat mig om jag inte får ont i benhinnorna när jag springer så mycket på löpband. Jag höjer alltid lutningen på bandet ett par grader. Då blir det skonsammare för lederna och ett mer "naturligt" löpsteg. Vilket jag tror skonar benhinnorna aningen. Dessutom blir det ytterligare lite tuffare träning. 
Nu ska jag ladda om med en god omelettpizza (ni hittar receptet på den under kategorin recept) sen avslutar jag träningsdagen med en PW.



Ha en härlig kväll! / Ellen

 

Snabblunch

Kategori: Kost

En god kycklingsallad innan jag beger mig mot skolan och sedan jobb. Mm så gott! Ha en bra dag allihop & passa på att unna dig något om du inte redan gjort det. / Julia

Unna sig

Kategori: Allmänt

Ja, som Julia skrev innan så är vårt projektarbete officiellt avslutat. Det är både en lättnad men samtidigt lite lustigt, då vi som sagt arbetat med detta de senaste sju månaderna. Känns konstigt att faktiskt ha fritid för en gångs skull. Det har varit fullt upp hela trean, men nu börjar man äntligen se ljuset i tunneln. Förhoppningsvis kommer det finnas tid och rum för bloggen i fortsättningen också så vi hoppas ni fortsätter att kika in här. 
 
Istället för att unna mig en supergod smoothie likt Julia, klickade jag istället hem lite nya träningskläder. Däribland munkisen och tightsen på bilden. Träningen blir lite roligare när man har kläder man trivs i och veckans utmaning var ju dessutom att unna sig något. Munkisen är ifrån Nike och tightsen är ifrån Better Bodies
 
 
 
Trevlig kväll på er! / Ellen 
 
 

Proteinsmootihe

Kategori: Kost

Nu är vårt projektarbete helt avklarat! Allt skriftligt och muntligt arbete är gjort och dessa 7 månades bloggande har bara susat förbi. En konstig men samtidigt skön känsla Trots att projektarbete är avslutat är vi båda två peppade på att fortsätta med bloggen. Så vi hoppas att ni alla kommer hänga kvar med oss.
 
Dagens mellanmål innan jag alldes strax beger mig mot gymmet, blev en vitamin och proteinfylld smoothie. Gjorde den på lite lättfil, kvarg, frysta hallon och blåbär,  färska jordgubbar, citronskal, bladspenat, en äggvita och en skvätt med vatten. Alltså en massa härliga ingredienser som kroppen blir pigg och glad av. På hade jag lite psylimunfrön och till en kopp med grönt te. Försöker nämligen dra ner på kaffet lite...vilket inte är det lättaste haha.
 

Ha en forsatt skön dag! / Julia

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

Dags för en ny utmaning! Denna veckan blir det en härlig utmaning, ni ska nämligen unna er själva något. Det kan vara något i träningsklädsväg, en promenad i solen, en mumsig fika eller en slappdag i soffan. Lyssna på din kropp och unna dig det som du känner att din kropp behöver och vill ha!
 
 
Ha det så bra och passa på att njuta! / Ellen och Julia

Våffelrecept

Kategori: Recept

God förmiddag allihop! Såhär på våffeldagen unnar vi oss våfflor till lunch. De innehåller mycket protein från mandlarna och äggen plus att de är glutenfria och laktosfria då vi använt oss av laktosfritt smör och kvarg.
 
Till 6 stycken våfflor:
2 dl mandlar
1,5 dl vatten
2 hela ägg
2 äggvitor
2 tsk fiberhusk
50g lättkvarg
1 tsk bakpulber
En nya salt
 
Gör såhär:
Finhacka mandlarna till mycket små bitar, det ska nästan bli som ett mandelmjöl. Häll i övriga ingredienser och blanda. Ställ i kylskåpet medan du värmer våffelgärnet. Smöra järnet och stek våfflor.
 

Till hade vi kvarg, lågkalori jordgubbsylt och äppelmos, banan och bär. Underbart gott!
 
Ha en fortsatt bra dag.  / Ellen och Julia
 

Kvällsmellis

Kategori: Kost

Medan Ellen mumsar på de underbara våfflorna, äter jag bananpannkakor. Inte så illa det heller! Det är efter receptet som jag lagt ut innan, tog dock även kanel i smeten denna gången vilket jag kan rekommendera er att göra. Sååå gott! Hörs imon. /Julia

Våfflor

Kategori: Allmänt

Tjuvstartade våffelbaket inför våffeldagen med ett nyttigt och otroligt gott våffelreceptet. Ett recept som Julia tipsade mig om. Till våfflorna blev det kvarg, bär och lågkalori jordgubbssylt. Sjukt gott! Bjuder på en liten sneakpeek sålänge!


Hoppas ni haft en härlig söndag! / Ellen

 

Lunch

Kategori: Allmänt

Omelett, något dom blivit standard hos mig. Rökt kalkon, oregano, salt, peppar och stevia sötad ketchup är favvon för tillfället. Perfekt uppladdning inför ett tufft gympass senare i eftermiddag!

/ Ellen

Svar på fråga

Kategori: Frågor & svar

Vi har fått en fråga vilket är superkul, nu tänkte vi svara på den. 
 
Läser ni några andra träningbloggar, isåfall vilka? har ni några tips på bra träningskonton på instagram? :) 
Läser er blogg varje dag, den är toppen!
 
Svar: Vi läser bland annat squatstjejernas blogg, som ni hittar här, PT-Fia som ni hittar här och Aka Rahims blogg som ni kan hitta här. Och på Instagram följer vi bland annat @linalarsson, @larssonlinn, @squatsclara, @squatsevelin, @aurora_fitness och @fashionablefit. 
Tack så mycket, kul att höra! 
 
On ni har några andra frågor tar vi gärna emot dem, det är bara till att slänga en kommentar så ska vi svara så snabbt som möjligt! 
 
Ha en bra fredag! / Ellen och Julia

Quinoagröt

Kategori: Kost

 
Godmorgon alla! Laddar upp inför denna snöiga dag med en stor frukost: quinoagröt med bär, lågkalori äppelmos, kanel och mjölk. Jag vispade i en äggvita för att höja proteinvärdet, på köpet gör den även gröten mycket fluffigare. En mättande, god och näringsrik frukost.
 
I samband med veckans utmaning att undvika snabba kolhydrater, valde jag att göra gröten på endast quinoaflingor. Jämfört med exempelvis havregryn har quinoa ett betydligt lägre GI-värde. Dessutom är quinoa mer näringsrikt då det har ett högt protein, vitamin och mineral-värde. Är du nyfiken på att testa, finns quinoaflingor att köpa i hälsokostaffärer.
 
Ha en bra dag! / Julia
 

Styrketräning

Kategori: Träning

Så fort jag pratar styrketräning med tjejer är det alltid någon som frågar om man kan träna styrketräning utan att bli biffig. Om man kan lyfta vikter utan att bygga stora muskler och se ut som en man. Jag tror att detta är ett av de skäl som gör att vissa tjejer väljer att strunta i gymmet. De är rädda för att de ska bli stora, biffiga, maskulina och de är rädda för att gå upp i vikt och volym. 
 
"Om jag kör många repetioner med låg vikt får jag långa och slanka muskler" Detta är något som man hör alldeles för ofta. Detta stämmer dock till viss del då muskeln växer mest vid hög muskelanspänning och vid ett repetitionsantal på 8-12. Men, det krävs mycket träning och framförallt konsekvent träning för att vi tjejer överhuvudtaget ska kunna bygga "biffiga" muskler. Vi kommer inte att bli biffiga över natten eller om vi slänger in ett par extra styrkepass i veckan. Det är alltför många tjejer som inte vågar ta i när de styrketränar. De är som sagt rädda för att få stora muskler. För att man som tjej överhuvudtaget ska se resultat ifrån styrketräningen krävs det just att vi tar i och i många fall lyfter tyngre än vad vi tror är tillräckligt. 
 
 
 
De flesta tjejer som börjar styrketräna får inga biffiga, stora kroppar utan blir i stället fastare och tajtare i figuren. Många som vill gå ner i vikt skiter i att styrketräna och kör endast löpträning eller fettförbrännande träning. Detta är inget att rekommendera. För det första förbränner man mer om man har mer muskelmassa, plus att muskler fasktiskt "slankar" till kroppen.  En vältränad kropp är en välmående kropp.
 
/ Ellen 
 
 
 
 
 

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

Dags för Veckans utmaning. Denna veckan gåt utmaningen ut på att undvika de snabba kolhydraterna. Vi snackar om dom kolhydraterna som får blodsockret att rusa genom taket för att sedan störtdyka lika snabbt. Du hittar snabba kolhydrater i bland annat pasta, vitt bröd, godis och andra produkter där vetemjöl och socker finns. Istället för att äta pasta och vitt bröd och så vidare, kan man istället välja fullkornsvarianten eller varför inte byta ut pastan mot en portion quinoa eller bulgur? Det finns oändlig variation att ta till. 
 
Varför ska man då undvika snabba kolhydrater? Jo, väljer man att äta de långsamma kolhydraterna istället för de snabba får man en mättnadskänsla som håller längre. Dessutom hålls blodsockernivån jämn och pikar inte. "Vita" varor tenderar dessutom att innehålla större mängd socker än de som är fulla med fullkorn. Även magen mår bättre av fullkorn då den får jobba mera. 
 
Lycka till!
 
 
/ Ellen och Julia

Godmorgon!

Kategori: Allmänt

Laddar upp inför dagen med en god frukost. Till detta tidningen som vi och ni idag tar plats i på Olofströmssidan. Tack igen för ni var där och gjorde dagen lyckad! Och stort grattis till Carl som sprang först i mål på mindre än 20 min, riktigt imponerande. Många av er andra imponerade också stort på oss båda. Så riktigt bra jobbat allihop!

Ha en bra måndag och håll utkik efter veckans nya utmaning.  Kram Julia

Pilatesboll

Kategori: Träning

Hejsan! Hoppas ni alla har en skön och solig söndag. Är själv nyss hemkommen från gymmet efter ett ben/rumpa-pass. Använde mig ovanligtvis en hel del av en pilatesboll idag, var längesedan nu. Man glömmer lätt bort vad många grymma övningar och hur långt man kan komma bara med en pilatesboll! Delar med mig av en grym övning här. Den känns bra i både baksida lår och rumpa:
 

Lägg dig ner på marken och lägg pilatesbollen under fötterna. Skjut upp höft och rumpa högt upp mot taket och håll en spänning i bålen. Det enda som ska ha kontakt med golvet är skulderblad och ev. armar. Rulla nu bollen så långt in mot rumpan som möjligt, samtidigt som du skjuter upp höft och rumpa ännu lite högre upp. Rulla tillbaka bollen, återgå till utgångsläge och upprepa. Vill du göra det ännu lite tuffare där du även får utmana balanssinnet, tar du bort armarna som ett stöd från golvet och sträcker de rakt upp mot taket med handflatorna mot varandra.
 
Lycka till och kör hårt! / Julia

Firar

Kategori: Allmänt

Puh, nu kan vi äntligen pusta ut efter en hektiskt men fantastiskt rolig dag. Vill än en gång tacka alla medverkande, superkul verkligen!
Vi firar att loppet är avklarat med sesamtäckt kyckling och noodle doodles, glasnudlar. Perfekt avslut!

/Ellen och Julia

Klara färdiga kör

Kategori: LOPPET

Nu är loppet över och så bra det gick! STORT TACK till alla deltagarna och funktionärer, hoppas ni är lika nöjda som vi är. Här kommer lite bilder från förmiddagen.
Kramar Ellen och Julia
 
 
 
 
 
 

Sneak peak

Kategori: LOPPET

 
Här är en liten tjuvkik på alla priser som kommer delas ut imorgon, för imorgon kör vi!! Vi har fått in över 80 anmälningar vilket vi är väldigt nöjda med, det blev över förväntan. Hoppas vi ses imorgon och att ni är lika taggade som vi är.
 
Ha en skön fredagkväll! / Ellen och Julia

Cravings

Kategori: Allmänt

Riskaka, stekt ägg och lite stevia sötad ketchup på det. Nya favoriten! Laddar upp med nya fitnesstidningen också innan magen ska få sig en omgång på gymmet.

/Ellen

Dagens

Kategori: Kost

God förmiddag! Kommer med bilder på mina mål av denna dagen änsålänge. Frukost blev lättfil med linfrön, psyliumfrön, chiafrön och bär, två kokta ägg och en kopp kanelkaffe. Till lunch som jag just nu sitter och mumsar på blev en blandad talrik med lite vitlökssalami, pastrami, linser, stekta ägg, basilika och rostade pinjenötter. Så gott det kan bli med blandat plock och lite fantasi.
 
 
Snart ska jag tillbaks till skolan, sen ska jag mot gymmet för ett benpass. Längtar! Måste påminna er om att det bara är 4 dagar kvar till vårt lopp nu, så dags att anmäl sig om du inte redan gjort det. Skicka ett mail till [email protected]
 
Ha en bra tisdag! / Julia

Veckans utmaning

Kategori: Veckans utmaning

En tuff vecka väntar och vi kör igång den med en utmaning, en utmaning som kan bli tuff för er som är svaga för sötsaker. Veckans utmaning är att avstå ifrån godis, kakor, glass, etc. Det tar ett tag att vänja sig av ett sötsug, men man måste börja någonstans ellerhur? Så, när sötsuget slår till ta en frukt, gå en promenad, drick ett par glass vatten och till det viktigaste, ät regelbundet. Då minskar risken för att blodsockret dalar och för att sötsuget slår till.
 
 
Det är mindre än en vecka kvar innan det är dags för vårt lopp och det går fortfarande att anmäla sig, vilket ni gör genom att maila till [email protected]
 

Lycka till! / Ellen och Julia
 
 

Promenad

Kategori: Allmänt

Efter en minst sagt turbulent helg laddar vi upp batterierna inför en tuff vecka med en promenad i det fina vädret. Vi fick sällskap av Agnes och Lucia.
Njut av vädret och stay tuned för veckans utmaning!

/ Ellen och Julia

Träning & Hälsa

Kategori: Allmänt

Helgen börjar närma sig och jag hoppas att ni har haft en härlig vecka med både fint väder och bra träning. Jag och Julia har haft fullt upp därav det lite torftiga bloggandet. 
 
Jag tänkte mest ta upp en grej som jag tror många aktiva, främst tjejer råkar utför alltför ofta. När man väljer att leva ett "nyttigt", hälsosamt, aktivt liv som tjej blir det ofta ifrågasatt. När man istället för att köpa en påse godis köper en burk med kvarg, när man istället för att fixa håret i en halvtimme spenderar den tiden på gymmet eller på slingan. "Har hon anorexia?", "Försöker du går ner i vikt?", "Varför äter inte du godis?" etc. Frågor som väldigt ofta dyker upp i samband med tjejer och träning. Att man som tjej tränar för att må bra, bli starkare och för att man tycker det är kul är för många otänkbart. Att det finns tjejer som faktiskt tränar av andra osaker än att gå ner i vikt. 
 
Jag kan ibland bli frustrerad att man som tjej i dagens samhälle inte kan bli accepterad för sina val. När en man äter en påse godis spelar det ingen roll, när en man är ute och springer varv efter varv på slingan är det inget märkvärdigt, när en man berättar att han vill gå ner 5kg inför badsäsongen är det ingen som höjer på ögonbrynen. MEN när en tjej äter en påse godis går tankarna direkt till att "det där är inte bra för hälsan, nu kommer hon blir tjock", när en tjej springer varv efter varv på slingan har hon antingen komplex eller anorexia och när en tjej yttrar sig om vikt blir det prat om vikthets etc. Min poäng är att det blir fel hur vi än gör. Väljer vi att leva ett nyttigt liv blir det ifrågasatt, väljer vi att äta kaka efter kaka blir det också ifrågasatt. 
 
Det som egentligen gör mig mest upprörd är när folk fnyser och hyser agg mot de som väljer att leva nyttigt och ta hand om sig själva. När folk i omgivningen får ens hälsosamma val vänt till något negativt. Jag har fått kommentarer av alla de sorter. Det är tråkigt att fika med mig för att jag inte köper en kaka till kaffet. Jag sabbar stämningen när jag tar fram mina nötter till filmen när alla andra äter chips. Jag blir upprörd att det ses som okej att kasta ur sig kommentarer i denna stilen om något som faktiskt är bra, nyttigt och starkt. Jag menar inte sitter jag och fäller kommentarer om att jag tycker det är jobbigt att fika tillsammans med personer som äter kaka efter kaka till kaffet. Det är mitt val, jag har valt att ta hand om min kropp så bra jag bara kan och att det sedan anses vara något dåligt gör mig både upprörd och ledsen. 
 
Men hur många negativa glirningar jag än får så tänker jag fortsätta att äta min kvarg, fortsätta gå mina promenader och lyfta mina vikter på gymmet. Känslan av att må bra, känna sig frisk och stark är lite som att äta kakan men ändå ha den kvar. 
 
/ Ellen
 
 

Ben

Kategori: Träning

Asså shit, finns det något bättre än att köra ben?
Efter att ha vilat hela helgen och då jag bara körde ett lätt pass igår, fick benen och rumpan sig en rejäl omgång idag. Squats, utfall, one leg kickback i cable och så vidare. Får se om jag kan gå imorgon.

/Ellen

Mmm

Kategori: Vi testar

Absolut den godaste proteinbaren jag har smakat änsålänge. Blev mitt mellanmål innan jag snart tar mig mot gymmet för ett armpass. Ha det bra! /Julia

Veckans utmaning

Kategori: Allmänt

Bättre sent än aldrig kommer nu veckans utmaning! Som ni vid det här laget vet, börjar vårt lopp närma sig med stora steg. Veckans utmaning blir därför att ladda upp inför loppet. Försök få in många promenader och springturer under veckan och passa samtidigt på att njuta av solen. Det är lyxträning på hög nivå! Så kör hårt och njut.

 
/ Ellen och Julia

Måndagsfika

Kategori: Allmänt

Det går att fika nyttigt! Idag med Skyr och nötter samtidigt som vi belönar oss själva med en kaffepaus efter denna måndag. Snart kommer veckans utmaning, så vi hörs. / Ellen och Julia

Fitnessguru

Kategori: Vi testar

 
Hejsan! Detta är vad paketet jag visade er i fredags innehöll. Mitt förra proteinpulver Whey 80 var slut och ville testa på något annat, så beställde från fitnessguru.se. Tog Onewhey som är ett vassleprotein i choklad och hasselnötssmak. Det luktar underbart gott (ungefär som det där nötkräms-godiset i plastfodralet ni vet...), men när jag fick det i munnen var det en sockerchock. Det kanske är för att jag inte är så van vid det söta som jag upplever den så söt, men den är absolut sötare än Whey 80. Den var trots allt god i smaken, så kommer nog inte vara några större problem att få slut på den. Fick dessutom en Onewhey proteinbar på köpet. Har inte smakat den än, men låter er veta när jag gjort det.
 
Vi har förresten fått en vinnare i den lilla tävlingen vi hade som veckans utmaning för veckan. Vi säger grattis till Elin Jarnehäll!! Hon får som lovat kittet från Apotetket. Är ni andra också sugna på att vinna fina priser från mer än bara Apoteket, rekomenerar jag er att vara med på loppet. (Via [email protected]) Bara 13 dagar kvar nu!
 
Ha en fortsatt skön söndag! Hörs imorgon. / Julia

Söndag och sol

Kategori: Allmänt

Det är söndag och det är sol, så härligt! Känns verkligen som om våren har kommit. 
 
Igår och i fredags planerade jag in två välbehövliga vilodagar. Jag insåg för några dagar sedan att jag faktiskt inte kunde minnas när jag vilade från träning en hel dag. Så, efter två vilodagar och nästan 10 timmars sömn var jag så laddad inför dagens gympass. Men när jag reste mig ur sängen kände jag hur varje liten cell i min kropp fullständigt protesterade. Musklerna värkte och jag insåg snabbt att jag inte skulle kunna träna idag heller. 
 
Ville bara poängtera än en gång hur viktigt det faktiskt är att lyssna på sin kropp. Är du trött eller har ont någonstans så vila. Är du hungrig så ät och är du trött sov. Du har kontrollen över din kropp och det är du som bestämmer hur bra du vill må. 
 
Nu ska jag bänka mig i soffan och njuta av friidrotts EM. Ha en bra söndag!
 
/ Ellen 

Paket

Kategori: Allmänt

Fortsättning följer...